Logroño-Bilbao (trein en bus)
1 juni
Vannacht slecht kunnen slapen. Vroeg wakker en de trein gaat pas om 12.55 en om 11.30 uur moet ik uitchecken. Toch nog even naar buiten. Een ontbijtje op een terras pakken en mensen kijken.
Veel ouderen zie ik langslopen met of zonder rollator. Soms chique gekleed, vaak wat sjofeler. Jongere meiden die trots zijn op hun vetrollen want ze lopen er erg bloot bij. Vrouwen die op straat lopen te roken. Mannen in pak jongens in joggingbroek. Kortom genoeg te zien. Weer terug naar mijn stek en tegen half 12 uitgecheckt. Even in de schaduw een e-boek lezen tot t tijd is.
Op t stationsbord staat dat de trein vertraging heeft. Fijn dat wordt een lange dag. De trein vertrok een kwartier later. Ik knoopte een praatje aan met de dame naast mij. Dat ging redelijk. Maar ze sprak me veel te snel. Dan mis ik toch heel wat. Maar toen zei ze opeens dat ze net een sms bericht had gekregen van de Spaanse NS. (Renfe) We moesten eruit bij Miranda de Ebro en vandaar zouden we met de bus verder naar Bilbao gebracht worden. Problemen op t spoor, ook hier. Dat bericht had ik niet gekregen terwijl de loketman wel mijn nummer had gevraagd. Ik ben blij dat zij me dit meldde. Ze wist dat ik ook naar Bilbao moest. Ze nam me op sleeptouw en zo kwamen we samen in de bus terecht van de Renfe die rechtstreeks naar Bilbao reed. Het waren 2 bussen vol die allemaal naar Bilbao gingen en met veel koffers en rugzakken. Je maakt wat mee op zo'n n reis.
Toch blij dat ik iets meer spaans versta en kan praten dan een jaar geleden al zal t grammaticaal niet kloppen. De vrouw wees me vervolgens naar het oficina de turismo, kuste me ten afscheid op de wang en ik bedankte haar hartelijk voor haar hulp.
Ik ben nu beland in een wijk die me een beetje de kriebels geeft. Een multiculturele straat uit alle hoeken van de wereld. Maar dat is t niet. Meer de sjofele aanblik van de buurt en veel hang mannen in alle leeftijden. Dus ik ga sowieso s'avonds de deur niet uit. Nu doe ik dat toch al niet en zeker niet alleen. Ik zag ook geen restaurantjes in de omgeving dus keerde snel terug en heb wat boodschapjes in een super gedaan. Dat wordt een pizza vanavond. Het appartementje is ook weer van t soort eigen slaapkamer zonder verdere faciliteiten maar een gezamenlijke ruimte met keuken en badkamer en soort zitje. Niet heel gezellig maar nog betaalbaar. Het is een dure stad. Morgen de stad bekijken en naar t Guggenheim museum.

Bilbao is interessant, niet alleen Guggenheim maar o.a. ook de zeven straatjes. Veel plezier daar.
En misschien toch 's avonds even buiten de deur kijken (zolang het nog licht is) want misschien ziet het er heel anders uit (weet ik uit ervaring in Parijs).